måndag 6 april 2020

Paradiset ligger under mammas fötter


Författare: Gina Dirawi 


Mila och Mona har varit bästa vänner hela livet. De går sista året på gymnasiet och längtar bort från den norrländska småstaden. Mila har siktet inställt på läkarlinjen (trots att hon har en extrem blod- och bacillskräck) och måste därför få högsta betyg. Monas fokus ligger däremot inte på betygen just nu. Hennes mamma är svårt sjuk och inlagd på sjukhus medan pappan ligger deprimerad hemma i lägenheten och kedjeröker. Trots att Mila och Mona är bästa vänner är de väldigt olika. Mila gör allt för att passa in och vara till lags både i skolan, hemma och i moskén. Mona är mer upprorisk och säger ifrån när hon tycker att något är fel och sprayar feministiska budskap på skolans väggar. Folk pratar illa om Mona och Mila börjar tröttna på att behöva försvara Mona hela tiden, medan Mona tycker att Mila börjar bli lika feg som alla andra.

Dagen innan studenten bråkar Mila och Mona och den stora dagen blir inte som de tänkt sig. Mona dyker inte upp i skolan, hon är istället på väg till Beirut. Mila, som har en lång historia av psykisk ohälsa, bryter ihop när hon får se sina slutbetyg och blir tvångsinlagd på psyket. Förra gången Mila var inlagd var Mona den enda Mila ville prata med, men den här gången kommer inte Mona och hälsar på. Mila blir kvar på sjukhuset i flera veckor utan att höra något från Mona och vet inte att Monas mamma har dött. Mona och hennes pappa har åkt till det palestinska flyktinglägret i Beirut där deras släktingar bor eftersom Monas mammas sista vilja var att begravas i hemlandet. I lägret lär Mona känna Nour och får genom Nour veta hur kvinnornas situation i lägret är och vilka korrupta män det är som styr. Mona står inte ut med att bara acceptera det förtryck som kvinnorna lever under, men inser för sent vilka konsekvenser hennes handlande kan få både för sig själv och för människor i hennes närhet.

Det är en bok med ett högt tempo, skriven med mycket humor (trots allvarliga ämnen) och med ett tydligt feministiskt budskap. Passar för gymnasiet.

Norstedts, 310 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar