tisdag 24 mars 2020

Snygg brytning, Behrang!

Författare: Anja Gatu
Illustratör: Valentin Schönbeck


Den här boken handlar om en fotbollspelare som heter Behrang Safari. Till vardags spelar Behrang Safari i fotbollslaget MFF, Malmö FF, med nummer 4 på tröjan. Men i den här boken spelar han i Lunds SK. Här började han spela när han var 7 år gammal. Den här bokens historia bygger på Behrang Safaris uppväxt: en del har hänt på riktigt och en del i boken är påhittat.


Behrang älskar fotboll. Inte så mycket att titta på, för då börjar det bara klia i fötterna och benen och han vill bara ut.  Han har till och med lite svårt att förstå varför någon ens skulle vilja titta på fotboll, när det går att spela själv. Känslan när han får in en riktigt bra träff på bollen är fantastisk. Behrang bor här i Lund och spelar i fotbollslaget Lunds SK, ofta på Smörlyckans IP, tillsammans med kompisarna Signe och Amir. 

Behrang bor med sin mamma, sin pappa och sina tre småsyskon på Norra Fäladen. Hans yngsta småsyskon heter Negin och hon är ganska nyfödd. Sedan har han två småsyskon som är 5 år, Emi och Leon, och de är tvillingar. De älskar också fotboll, och att åka de lila Pågatågen till Malmö och gå på Triangeln. Behrang beundrar sina småsyskon, Emi och Leon, som alltid säger ifrån när något känns orättvist, och han älskar att titta på när de spelar fotboll. 

Men just nu är det något som gör honom lite nervös. 
Eller, det är två saker egentligen. 

Dels är det att han skulle vilja testa att gå på mål själv, istället för att alltid passa Signe. Signe som är lagets målstjärna, som alltid sätter bollen när hon går på mål. Men Behrang vet inte om han kommer att klara det och dessutom blir Signe sur om han inte passar till henne. Snart är det match igen. Kanske vågar han då? 

Sedan är det en annan sak. Det var något som hände som gör att Behrang får ont i magen. Efter skolan så var Behrang och Signe ute och spelade boll. Då gjorde Signe något taskigt mot Amir. Nu springer Amir så fort han ser Behrang. Vad ska Behrang göra nu?

Den här boken är väldigt bra tycker jag.  Boken handlar om vänskap, svåra val, fotbollsteknik, att växa upp i Lund och om att vi alla är olika och lika. Det är alltid kul att läsa Anja Gatus böcker om sportstjärnor och jag tycker det är lite extra kul att läsa den här boken från OLIKA förlag som handlar om Behrang Safari, som ju växt upp här i Lund och spelade boll på Smörlyckans IP när han var liten.

Längst bak i boken finns en spännande faktaruta om Behrang Safari. Behrang Safari berättar också här att hans intäkter från boken går till föreningen Life Watch, som arbetar för att sprida kunskap om autism.

Boken passar att låna på lågstadiet, men även på mellanstadiet om intresse för ämnet finns.

OLIKA förlag: 104 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar