söndag 8 december 2019

Vänta på vind

Författare: Oskar Kroon

Vinga är hos morfar på ön långt ute i havet och i från allt som är jobbigt. Här är det bara hon och morfar och snipan som Vinga har fått av morfar den här sommaren och som hon jobbar på att göra sjöduglig. Vinga och morfar är sjömän i likadana vegamössor, morfar pensionerad och Vinga blivande. Här på ön är hon och morfar ensamma och håller käften mycket, för att de gillar det och har valt det. Inte som i stan där Vinga inte har någon att vara med eller prata med och en pappa som plötsligt har försvunnit hemifrån.

Men den här sommaren blir inte helt som vanligt. För plötsligt dyker Rut upp. En smal sur tjej klädd i svart som verkar avsky allt Vinga älskar, men som Vinga ändå på något konstigt sätt dras till.

Oscar Kroon har skrivit en synnerligen fin och läsvärd berättelse om brytningstiden mellan barn och ungdom, om skilsmässa och om barn som hamnar i kläm i livets oundvikliga förändringar, om den allra första omtumlande kärleken och om att älska havet. Den passar för årskurs fyra till sex för egen läsning eller högläsning.

Brombergs, 204 sidor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar