torsdag 12 december 2019

Björnkvinnan

Författare: Karolina Ramqvist


I Karolina Ramqvists Björnkvinnan är utgångspunkten en autentisk historia från 1500-talet. Den franska adelsdamen Marguerite de la Rocque lämnas åt sitt öde på en ö i Nordatlanten eftersom hon enligt sin kusin och förmyndare haft en sedeslös förbindelse med en man. Under de två år som hon befinner sig på ön föder hon ett barn, bygger ett hus, odlar och lyckas överleva genom att skjuta björnar. Hon räddas slutligen av förbipasserande sjömän och förs tillbaka till Frankrike där hon lever sitt resterande liv i hemlighet.

Karolina Ramqvist fick höra berättelsen av en vän och kunde sedan inte släppa den. Det blir en sorts besatthet att ta reda på historien om kvinnan. Hon letar i historiska källor och besöker platser i Frankrike.

Genom källorna betraktar Ramqvist sitt eget liv. Hon berättar vad hon känner inför de olika renässanstexterna och hur dess författare skildrar olika händelser på olika sätt. Författarens eget liv vävs in i historien och gör denna till en allmängiltig historia om kvinnor, kvinnors begär, vilja, val och begränsningar. Hon berättar bland annat om en resa hon gör med sin sextonåriga dotter och här gestaltar hon fint stämningen med eftertänksamma beskrivningar.

Björnkvinnan passar från senare delen av gymnasiet och uppåt.

Norstedts 348 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar