fredag 1 april 2016

Eragon

Författare: Christopher Paolini
Eragon är en pojke som lever i en helt annan värld än den värld vi lever i, han lever i en värld där allt kan hända vilken sekund som helst. Runt om kring honom finns det en massa mystiska varelser och hemska fiender. På grund av det är det svårt för honom att leva ett lätt liv, ständigt måste han jobba och jaga och slita.

Under en vecka jagar han djur i en farlig bergskedja för att slippa vara hungrig under den kalla vintern. Han letar och letar men hittar ingenting. Efter ett par dagar när Eragon håller på att ge upp hittar han en vacker, stor och blå sten istället. Orkar han ta med den tunga stenen hem eller ska han lämna den? Han bestämmer sig för att ta med den hem, kanske kan han byta ut den mot lite kött. Minuter efter Eragons hemkomst går han raka vägen till det lokala slakteriet för att försöka byta ut stenen, men han lyckas inte. Han går till varje bytare i byn men ingen vill ha hans sten. Som tur är köper en vänlig kompis tillräckligt med kött till honom och hans familj för att kunna överleva, men han kan inte släppa tanken på stenen, varför vill ingen ha den? Tillslut ger han upp och lägger den på hyllan i sitt ensamma lilla rum, han bestämmer sig för att återgå till sitt normala liv ett tag. Men det taget varar inte så länge som Eragon hade trott när han vaknar upp av skarpa ljud som ekar från stenen. Fråga efter fråga skapas i hans hjärna, är det verkligen en sten? När han konstaterar att det faktiskt är ett ägg brister skalet och ett blått huvud hoppar fram. Det är ju en drakhona! De första ögonblicken var fyllda av glädje, men sedan när han funderar på alla konsekvenser upptäcker han hur svårt det kommer bli. Han kommer behöva mer kött för att mata draken och han behöver tänka ut hur han ska gömma henne på enklaste sätt. De första månaderna var förvånansvärt enkla, men han vet att det kommer bli så mycket svårare när draken blir större. Några fler månader hinner passera och draken är många gånger större än innan. Precis som Eragon hade förutsett uppstår problem efter problem och snart blir snålt med lösningar. Hur ska han göra? Ödet ligger i hans händer.

Denna bok är jätte bra enligt mig, den blev nästan bättre när jag fick reda på att författaren började skriva den vid 15 år. Jag rekommenderar den starkt till både unga och äldre personer som gillar detaljerade och spännande fantasy böcker, för det är den definitivt!

Gästbloggare: Karin Verhaard Karlsson , prao på Fäladsgårdens bibliotek.

Bonnier Carlsen, 532 sidor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar