fredag 18 september 2015

Oliver och havsperukerna

Författare: Philip Reeve
Illustratör: Sarah McIntyre

Olivers föräldrar är äventyrare och har dragit runt från den ena fantastiska upptäcktsresan efter den andra hela Olivers liv. Nu ska de äntligen slå sig till ro i sitt hus vid Djupa bukten. Men de hinner inte ens parkera sin upptäckarbil innan de ser några öar i viken som de inte sett förut. Genast ger de sig av för att utforska dem. Oliver blir kvar och njuter av att äntligen ha fått ett fast hem, ett eget rum. Men inte så länge. Strax märker han att föräldrarna är borta, liksom de öar de skulle ta sig en titt på. Gummibåten de gav sig av i har spolats upp på land av tidvattnet nedanför deras hus. Oliver har varit med om för många spektakulära äventyr för att få panik över det. Han kan bara göra en sak: packa ryggsäcken med Praktiska Saker och ge sig ut och leta efter sina föräldrar.

Det är då han träffar bland annat en ilsken albatross, en vandrande ö, en närsynt sjöjungfru och alldeles för många havsapor. Det är ett utflippat äventyr med flera komiska detaljer. Till exempel passerar de nyfunna vännerna på sin väg genom världshaven inte Saragassohavet utan Sarkastiska havet där talande tång gör livet surt för dem med sarkastiska kommentarer. Bilderna i blått, vitt och svart är roliga och boken layout är omväxlande och förhöjer berättelsen.

När jag sökte på Youtube för att finna boktrailern här nedan upptäckte jag att det finns en "Minecraft Oliver & the seawigs Deepwater Bay Minecraft world tutorial". Jag vet inte alls hur bra den är, men kanske är det något man kan jobba vidare med? Att bygga bokvärldar i Minecraft?

Bonnier Carlsen, 203 sidor.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar