onsdag 16 september 2015

Världen på vinden


Författare: Lotta Olsson
Illustratör: Världen på vinden

Rabén & Sjögren har en ny satsning på högläningsböcker på gång i höst. Det är naturligtvis behjärtansvärt, allt som kan mana till mer högläsning är bra. Av de böcker som nu kommer ut i ett lite större format med generösa färgillustrationer är en en återutgivning (Stark/Höglunds Göran och draken från 2002) och två nya satsningar. För Olsson och Chaud är det deras andra samarbete (Tro på tomten kom 2013). Jag är nyfiken på hur detta samarbete mellan en svensk författare och en fransk illustratör ser ut. Hur överbrygger man avstånd i geografi och språk och kulturella skillnader?

Världen på vinden utspelar sig på en bortglömd vind i ett gammalt hus och där får vi träffa Tella, som är bokens berättare, Fajter, Ester, Profeten, MacDonald, Uttris och gamla tant Nalle Nelly. De är alla bortglömda, övergivna leksaker och världen på vinden är hela deras universum. De känner inte till något annat. Tella är nyfiken på vad som kan finnas utanför men Profeten och Uttris är skeptiska till allt nytt. Hotet kommer så småningom utifrån, liksom räddningen. Och världen vidgas, det lilla gänget från världen på vinden får till slut lära känna en helt ny värld och Tella konstaterar: "Om världen växer, växer vi"

Det är trevligt och filosofiskt, ganska mycket Barn-Hans-land-känsla utan Barn Hans. Både små och stor frågor avhandlas, som till exempel vad som händer om ens huvud trillar av och rullar bort? Finns man efter döden om någon minns en? Varför heter saker som de heter, vem har bestämt det? Passar som högläsning från fem år och uppåt.

Rabén & Sjögren, 101 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar