fredag 4 september 2015

Passa bollen! ropar Kosse

Författare: Anja Gatu
Illustratör: Maria Källström

Olika förlag fortsätter sin serie med fotbollsböcker som baseras på svenska landslagsstjärnors barndomsberättelser. I Passa bollen! ropar Kosse är det Kosovare Asslani, känd bland annat från PSG, som berättat för sportjournalisten Anja Gatu, som här igenom gör sin barnboksdebut. Tidigare har Sätt straffen, Charlotte! och Hund på plan! om Charlotte Rohlin, författade av Jennifer Wegerup, kommit ut.

Det är en finfin debut tycker jag! Vi får träffa Kosse som har ett ganska långtråkigt sommarlov. Få kompisar är hemma och brorsorna vill helst inte ha med henne när de spelar fotboll, trots att fotboll är det bästa Kosse vet och trots att hon är duktig. Men till sist kommer Emma hem. Emma gillar inte fotboll, men hon är Kosses bästis och ställer upp på att stå i mål om de gör något annat som Emma gillar mer sedan. Men på planen möter de två tjejer de inte känner. De är jätteduktiga på fotboll och dessutom väldigt överlägsna och retliga. När skolan börjar igen visar det sig att Kosses och Emmas klass ska möte de två retliga tjejernas klass i en skolturnering. Nu gäller det att träna. Kosse hårdtränar Emma varje dag och samtidigt blir hon själv bättre och bättre. Ska laget vara tillräckligt bra när dagen för turneringen kommer?

Det roliga med de här böckerna är att man får möta en stark och duktig fotbollstjej, den som springer snabbast och hojtar "passa mej!" högst. Det är också intressant att läsa om hur Kosse som är blyg och försiktig i andra sammanhang, på fotbollsplanen tycker att allting är kul och självklart.

Olika, 86 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar