onsdag 13 mars 2013

Pojken som svävade

Författare: John Boyne

Barnaby Brocket föds in i en helt normal familj. En famlij som är besvärande normal, faktiskt. Eller rättare sagt besvärande upphängda på att vara normala. Men när Barnaby kommer visar han sig vara allt annat än normal. Det är nämligen så att Barnaby Brocket svävar. Ögonblicket efter han kommer ut ur sin mammas mage far han rakt upp och blir hängande under taket i förlossningsrummet, som en heliumfylld ballong.

Först hoppas Mr och Mrs Barnaby att pojkens fåniga svävande ska gå över av sig själv. Men han envisas (som de ser det) med att fortsätta sväva och märka ut sig på detta pinsamma sätt. Av den anledningen håller de honom mest innomhus, där han vilar under taket mot en uppspikad resårmadrass och läser böcker.

En dag orkar inte Mr och Mrs Brocket med att ha en sån annorlunda pojke längre. De beslutar sig för att släppa taget om honom under en promenad och låta honom sväva iväg. Till Barnabys syskon säger de att det hela var en olycka.

Barnaby Brocket far rätt upp i luften i Sydneys hamn. Och det blir början på en resa över flera kontinenter och till och med upp i rymden, där han får träffa många olika sorters människor, vänner och ovänner, goda och onda. Han börjar fråga sig vad som egentligen är normalt och hur mycket man kan anpassa sig och ändå fortsätta vara den man är.

Mycket fint, välskrivet, roligt, rörande och intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar