torsdag 7 mars 2013

Den siste tsarens hemlighet

Författare: Veronica von Schenck

1917 rasade revolutionen i Ryssland och tsarfamiljen togs till fånga. I ett desperat försök att rädda sin familj iscensatte änketsaritsan Maria Fjodorovna, den enda i tsarfamiljen som inte fängslats, en komplicerad plan. Två av de otroligt värdefulla Fabergéäggen som tsarfamiljen låtit tillverka skulle smugglas ut ur landet och säljas för att finansiera familjens flykt. En fattig flicka vid namn Theresia fick i uppdrag att smuggla ut en ask vars innehåll skulle leda till de utsmugglade äggen. Änketsaritsan hade köpt ett hus åt Theresia i staden Elm och där skulle hon vakta asken och vänta på att bli kontaktad av tsarfamiljen när de lyckats fly. Men tsarfamiljen lyckades inte fly utan alla familjemedlemmar avrättades i revolutionen.

Nästan hundra år senare bor syskonen Milo och Vendela i Elm, i Theresias hus. Deras farmor som arbetar på stadens museum har lyckats få låna ihop ett antal av de värdefulla Fabergéäggen av samlare världen över och utställningen ska visas under den årliga ljusfestivalen i staden. Eftersom äggen är så värdefulla är säkerheten extrem. Trots det lyckas någon stjäla äggen och när Milo och Vendelas farmor kidnappas förstår barnen att någon är ute efter de två saknade äggen, de som smugglades ut ur revolutionens Ryssland för så länge sedan. För att få tillbaka sin farmor och de stulna äggen måste syskonen lista ut hemligheten med Theresias utsmugglade ask och hitta de saknade äggen.

Jag hade lite svårt att komma in i den här boken, men den växte efterhand och blev kanske inte nagelbitande spännande men rätt fascinerande i och med att den är byggd kring faktiska historiska händelser och artifakter. Nu när jag läst ut den kan jag mycket väl tänka mig att läsa nästa del i serien, Kapten Fiennes skatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar