tisdag 26 mars 2013

Jag, En

Författare: David Levithan

”En” är en person utan kropp. Hen vaknar varje dag i en ny persons kropp och lever under ett dygn den personens liv. Tankarna och känslorna är Ens egna, men hen har tillgång till minnen hos kroppens egentliga person, så hen kan ta reda på vad personer de möter heter, var skolsalarna ligger osv. En har som princip att så mycket som möjligt leva så som värdkroppen normalt hade gjort, att inte göra åverkan i dens liv, inte försöka ändra saker eller skapa konflikter med folk i dens närhet. Familj och vänner brukar tycka att personen, i vars kropp En för tillfället befinner sig, är lite frånkopplad och disträ den dagen, men det är allt.

Så vaknar En i Justins kropp och träffar Justins flickvän Rhiannon. En märker på Rhiannons kroppspråk och förväntningar att de inte har ett särskilt kärleksfullt förhållande och att Justin inte är snäll mot henne. I normala fall skulle En alltså betett sig så likt Justin som möjligt för att inte väcka misstanke och nästa dag skulle hen ha vaknat i en annan kropp och Rhiannon skulle snart vara glömd. Men En blir förälskad. Hen tillbringar en dag med Rhiannon, i Justins kropp, och beter sig på ett helt annat sätt än Justin brukar. Rhiannon är överlycklig över sin pojkväns plötsliga kärleksfullhet.

Nästa morgon vaknar En i en ny kropp igen. Såklart. Men hen kan inte glömma Rhiannon. Trots att det är helt mot hens principer använder hen de kroppar hen befinner sig i för att söka upp Rhiannon och försöka övertyga henne om vem En är och om att de ska inleda ett förhållande, trots omständigheterna. Men en av kropparna som En kidnappar och använder för att komma nära Rhiannon finner sig inte i behandlingen. Det är en frikyrklig kille som är övertygad om att han varit besatt av djävulen och som till varje pris vill söka upp En och hämnas.

Ibland fastnar man direkt för en bok, redan efter de första raderna. Så var det för mig med den här. Det är något oerhört lockande med upplägget, att hen är en ny person varje dag, man vill läsa vidare och vidare för att se vem det bli i nästa kapitel. Dessutom väcker den intressanta tankar om identitet, kön, kärlek, tid...

1 kommentar:

  1. Håller helt med, jag var såld på boken direkt! Började småläsa på jobb och kunde inte lägga ner den. Gillar verkligen idén! Sätter den i handen på elever kors och tvärs nu. Enda detaljen jag hänger upp mig på är omslaget som gör att eleverna inte ens plockar upp boken om man inte berättar om den...

    SvaraRadera