torsdag 7 mars 2013

Jag ljuger bara på fredagar

Författare: Mats Berggren

Alexander är van vid att han har två hem och två familjer, med halvsyskon och bonussyskon. Det har aldrig varit något problem. Alexanders föräldrar har aldrig visat någon aggression mot varandra eller sagt något negativt om varandra och Alexander har aldrig tänkt på att det kanske skulle kunna finnas outredda konflikter mellan dem.

Men när han plötsligt gör något dumt, ljuger för dem och anordnar en fest i hemlighet, en fest som dessutom spårar ur ordentligt, reagerar hans föräldrar med att bli väldigt arga både på honom och på varandra. Snart visar det sig att det finns massor av ilska och konflikter mellan föräldrarna och Alexander hamnar mittemellan.

Samtidigt försöker Alexander komma fram till vad han vill göra i framtiden och vilket gymnasieprogram han vill gå på. Han har alltid gillat att skriva, men kanske inte tänkt på att ha det som yrke. Inte förrän snygga Julia, som han har varit förälskad i i evigheter, föreslår att han ska kolla in Fryshusets skrivarlinje. Plötsligt har han ett mål för framtiden och kanske en chans att få kontakt med Julia.

Inte Mats Berggrens bästa bok, men helt ok. Lite svår att prata om för eleverna, eftersom den handlar om så vardagliga saker, som låter lite tråkigt, men som så klart kan vara väl så underhållande att läsa om, beroende på hur författaren lyckas. Mats Berggren lyckas alltså sådär i den här boken tycker jag. Den kan nog fungera för vana läsare men kommer inte frälsa några nya.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar