torsdag 7 februari 2013

Fejk

Författare: Sanne Søndergaard

Siv och Lukas är bästa vänner. Båda är homosexuella och omåttligt trötta på att bli trakasserade för det i skolan. När de ska börja gymnasiet får Lukas en lysande idé. För att slippa homostämpeln och kunna leva sina liv i lugn och ro ska de låtsas att de är tillsammans. De fejkar ett förhållande och en heteroidentitet för att kunna vara sig själva. Motsägelsefullt och inte helt enkelt kanske.

Först går det alldeles utmärkt. För Siv blir gymnasiet en vändpunkt. Hela sin tidigare skoltid har hon varit en anonym mus som ingen har kommit ihåg namnet på. Nu får hon vänner, hon syns, hon blir en del av gemenskapen i klassen. Med sitt fejkförhållande som skydd kan hon slappna av och ta plats och behöver inte hela tiden oroa sig för att någon ska komma på att hon är lesbisk.

Dessvärre har Lukas svårare att passa in i sin heteroroll och Siv inser att det finns en risk att han avslöjar deras plan och att hon då antingen kommer stå som en fullständig idiot som har varit tillsammans med en bög utan att fatta det eller att folk kommer få veta sanningen om henne också. Oavsett kommer hennes nuvarande sociala status försvinna omedelbart och hon kommer bli utskrattad på hela skolan.

Dessutom är hon vansinnigt förälskad i Emma, som är tillsammans med Nicolai, som Lukas helt uppenbart är kär i. Situationen blir ännu krångligare när Nicolai verkar mer och mer intresserad av Siv…

En underhållande, lättsam bok om ett svårt ämne. Om könsidentitet, acceptans, vänskap och om att våga leva sitt liv som man vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar