torsdag 14 februari 2013

Delirium

Författare: Lauren Oliver


Delirium
Hana lever i en värld där kärleken är förbjuden och definieras som en sjukdom (delirian) som alla 16-åringar botas ifrån genom ett ingrepp i hjärnan. Efter behandlingen blir man en samlad, lydande och god medmänniska. På Hanas mamma gjorde man ingreppet tre gånger utan att det lyckades, hon var fortfarande kärleksfull, kramade sina barn, drog ner rullgardinerna och dansade och kunde fortfarande älska. När ingreppet skulle göras en fjärde gång, och denna gång utan bedövning eftersom man trodde att bedövningen hindrade ingreppet från att lyckas, då tar Hanas mamma livet av sig och Hana minns hennes sista ord. ”Jag älskar dig kom ihåg det. Det kan de inte ta ifrån oss!” Man säger inte sådana saker, det är sjukt och fel. Om man innan sin 16-årsdag drabbas av symptomen som förälskelse bär med sig så slår alla i omgivningen larm och ingreppet kan tidigareläggas.

Allt som tidigare gick snett i världen - krig, massdepressioner, våld och högt blodtryck - förklarar man med att man tidigare kunde älska. Att allt nu fungerar så bra beror på att man gör ingreppet och sedan blir ihopparad med sin livspartner som man lite svalt kysser på kinden som högst.

Hana tycker att det är skönt att hon snart ska göra ingreppet. Att hon ska sluta känna så mycket och bli en mer kontrollerad person. Hon räknar ner dagarna med förväntan.

Men så händer någonting. Hennes vän börjar sätta griller i huvudet på henne, får henne att utmana ödet och reglerna och vid ett av dessa upptåg träffar hon Alex. Allt hon tidigare trott på verkar inte lika självklart längre. Och hon börjar känna av symptomen.

En så otroligt spännande dystopisk kärlekshistoria! Jag kunde bara inte sluta läsa. Bara att sätta i händerna på dom som vill ha något liknande Hungerspelen, Matchad osv. Ibland vill jag bara vara 16 år igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar