söndag 31 oktober 2010

Tonje och det hemliga brevet

Författare: Maria Parr

Tonje bor i Glimmerdalen, långt upp i de norska fjällen. Hon är enda barnet i hela dalen och hennes allra bästa vän är den tjuriga gamla gubben Gunnvald. Förr kom det barn till Glimmerdalen på sportlovet åtminstonde, men sedan Tonjes ärkefiende Klaus Hagen gjorde om campingen till hälso-camping och förbjöd barn är Tonje helt ensam. Hon tar i och för sig detta med ro och spenderar sina dagar tillsammans med Gunnvald, åkandes kälke och sjungandes till hans fiolspel. Icke desto mindre blir hon så klart väldigt glad när det en dag, trots förbud, plötsligt finns tre alldeles riktiga barn på hälso-campingen. Men Tonjes idyll hotas av ett brev som Gunnvald får, ett benbrott som Gunnvald råkar ut för, ett brev till som Gunnvald skickar och ett fruktansvärt misstag som Gunnvald begått för länge länge sedan.

Precis som Maria Parrs förra bok, Våffelhjärtan, är det här en högläsningsbok som ger läsaren ett härligt varmt pirr i magen, en feel-good-bok, samtidigt som den är ordentligt spännande. På baksidan liknas den vid Astrid Lindgren och jag håller med, det är något med formuleringarna och karaktärerna som gör att man nästan hör den bekanta Astrid-rösten i huvudet när man läser.

1 kommentar:

  1. Jag gillade verkligen Våffelhjärtat och har rekommenderat den till högläsning åtskilliga gånger (men varnat för gråtrisk). Ser fram emot att läsa den här men har inte fått det ännu.

    SvaraRadera