onsdag 13 oktober 2010

Syltmackor och oturslivet - Drakhjärta

Det här är Anna Ehrings debut och första delen i en planerad serie. Bokens huvudperson är elvaårige Nils (Nisse) Berg som relativt nyligen förlorat sin mamma. Kvar i familjen är en sörjande, arbetslös men mycket omtänksam pappa och en glad och obekymrad tvåårig lillebror. Sorgen ligger tung över Nisse och hans pappa och för Nisses del pendlar den mellan ilska och tomhet. Han orkar inte riktigt umgås med vänner eller koncentrera sig i skolan och Nisse tycker att han har ett rikigt otursliv. Bäst mår han när han får göra oljud på sina trummor och han skaffar senare ett band tillsammans med kompisen Tage som spelar trumpet. En kanske inte helt harmonisk kombination.

Nisse har tidigare fått en ödla av sin mamma i stället för den valp de inte kunde behålla eftersom mamman visade sig vara allergisk. En ödla är inte rikigt detsamma som en valp och Nisse döper den till Harry. Det visar sig att Harry inte är vilken ödla som helst utan en talande drake som blir den kloke vän som Nisse behöver för att få ordning på sina förvirrade känslor. Efter att pappan begått en stor dumhet börjar livet, konstigt nog, sakta te sig ljusare och Nisse förstår så småning om att man får skratta även när man sörjer.

Visst är det en sorglig bok men också en mycket rolig och charmig berättelse om Nisse och hans familj och jag ser fram emot nästa del i serien. Jag vill veta mer om Harry, drakhjärtan, snowboardåkningen och Nisses låttexter.

2 kommentarer:

  1. jag har inte läst den ännu, men ser fram emot att göra det. Ännu mer nu när jag läste vad du har skrivit!

    SvaraRadera
  2. Va bra, tänk att jag äntligen lyckats skriva något...

    SvaraRadera