fredag 15 oktober 2010

Farsta fritt fall

Författare: Ulrika Lidbo

Henrika flyttar från Lund till Farsta i Stockholm när hon ska börja gymnasiet. I Lund har hon alltid varit en tönt, en pluggtönt, men där har det inte spelat någon roll, Lund är ju fullt av töntar, barn till massor av akademikertöntar, inga problem. Men i Stockholm är stämningen hårdare, Henrika passar inte in. Hon saknar sin bästis från Lund, hon saknar sin mamma som är borta på jobbresor hela tiden och hon har massor av ångest för att hennes pappa ska dö. Henrikas pappa fick en hjärtinfarkt före sommaren, vilket är anledningen till att de flyttat till Farsta, och risken att det ska hända igen hänger som ett mörkt moln över Henrika. Hon måste lyssna efter hans andetag på natten så att de inte plötsligt upphör och hon får inte skälla, gnälla, snäsa eller vara otrevlig, måste vara snäll mot pappa så han inte dör.

I Farsta bor också Mira. Miras pappa är död sedan några år tillbaka och hennes mamma fyller sin tillvaro med alkohol och piller. Mira skolkar, super, knarkar och mår dåligt. Hon umgås med ett antal personer med liknande sociala problem, som hon dock är väldigt trött på. Men så bestämmer hon sig för att skärpa sig. Hon slutar röka, supa, festa och umgås med sina destruktiva vänner och börjar plugga. I samma veva bestämmer sig mamman också för att bli nykter och Miras tillvaro ter sig plötsligt lite ljusare.

Henrika och Mira tussas ihop av en lärare för i ett grupparbete och en trevande vänskap börjar växa fram.

Jag tycker att den här boken känns rätt seg. Texten har inget riktigt flyt och jag förstår inte riktigt karaktärernas utveckling, varför Henrika reagerar som hon gör i vissa situationer och varför Mira bestämmer sig för att skärpa sig plötsligt t.ex. Det känns inte trovärdigt. Jag skulle dock tro att innehållet och temat gör att många av eleverna kommer gilla boken och jag förväntar mig att den blir rätt lätt att låna ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar