söndag 31 oktober 2010

De tusende

Författare: Petter Lidbeck


De tusende utspelar sig i en okänd framtid där mänskligheten hotas av en sjukdom som i snabb takt dödar alla som får den. Endast en på tusen överlever smittan. Dessa överlevare smittar värre än de döende, vilket innebär att de ännu icke smittade har förvisat överlevarna till en ö där de arbetar med att ta om hand de smittade och bränna de döda. Fram och tillbaka mellan fastlandet och ön går färjan med de döende människorna. Livet på ön är torftigt och innehåller inget annat än ett ständigt slit och så mycket död att människorna inte ens sörjer längre.


Bokens huvudperson är en ung kille som har en lite äldre vän på ön, Mercer. När både huvudpersonen och Mercer blir förälskad i en nyanländ ung kvinna på ön sätts deras vänskap på prov. Samtidigt börjar en annan överlevare, Gecko, uppmana folket på ön till uppror mot de friska på fastlandet. Han menar att det är överlevarna som är de starka och att det inte finns någon rimlig anledning att de ska leva i svält och slaveri isolerade på en ö, bara för att de friska människorna bestämt det. Han vill att öns befolkning ska ge sig iväg till fastlandet och smitta alla som bor där, för att sedan kunna ta makten när alla andra dött. Mercer och hans vän försöker hindra honom, men dödlig utgång.

Det här är en så kallad grafisk roman, vilket innebär att den är snabbläst och kan lämpa sig för svaga läsare i de äldre åldrarna. Jag tyckte att den var spännande, inte det bästa av Lidbeck, men absolut läsvärd. Lite synd att historien tar en vändning mot slutet från den storslagna science fiction striden mellan de friska och de sjuka till den mindre striden mellan huvudpersonen och Gecko, skurken. Jag hade gärna läst om vad som hände när de sjuka invaderade fastlandet. Kanske läge för en fortsättning?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar