fredag 15 oktober 2010

Puzzel, den lilla smuggelhundenFörfattare: Isabella Halvarsson
Illustrationer: Margareta Nordqvist
För ett antal år sedan gjorde Isabelle Halvarsson och Margareta Nordqvist succé med sin serie om Fräs, den lilla panterkatten. Nu är duon tilbaka med Puzzel, den lilla smuggelhunden. Greppet är det samma: historien berättas ur djurets perspektiv. Hur människorna tänker och känner får vi också veta, men det är i första hand djurens känslor vi följer.

Storyn kretsar kring en liten Jack Russelvalp som tas alldeles för tidigt från sin mamma för att via en djurmarknad någonstans i Europa smugglas in i Sverige. Här säljs hon till en kärleksfull storebror som vill göra sin lillasyster extra glad på födelesedagen. När mamman protesterar och vill lämna tillbaka valpen finns det inte längre någon abonnent på nummret där pojken först fått tag på säljaren.

Hundar som smugglas till Sverige är ett allvarligt problem. Det har tidigare berörts i barnlitteraturen av Widerberg Valpar till salu. I Halvarssons och Nordqvists bok blir upplösningen lite väl enkel, hunden visar sig vara frisk och må bra och efter ett veterinärbesök och en karantänstid (som Puzzel får tillbringa med sin familj) är allt frid och fröjd. Jag inser så klart att detta är en saga för yngre barn som är tänkt att roa, underhålla och kanske att man på köpet lär sig något om hundar och husdjurssmuggling. Men drömmen om ett husdjur är hos många barn så otroligt stark att det känns lite fel att invagga dem i att det kan vara så här lätt. I övrigt är det en fin bok. Nordqvists illustrationer är som vanligt fantastiska i sin känslighet. Halvarsson skilldring av valpens förvirring och barnets glädje och sorg är inkännande och trovärdiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar