tisdag 2 maj 2023

Speak the graphic novel och Säg något

 

Laurie Halse Anderson (text) och Emily Carroll (illustration).
Publishing Group, LLC, 2018
Säg något, Natur & Kultur Allmänlitteratur 2023

Det är Melindas första dag i high school och hon är totalt utfrusen, inte ens hennes bästis Rachel pratar med henne, i skolkafeterian är det någon som slänger mat på henne och hon blir knuffad. 40 sidor in i boken får vi veta varför alla är så arga, att hon ställt till det på något sätt. En tjej säger att hennes bror blev arresterad kvällen det hände med påföljden att han förlorade sitt stipendium. Men Melinda KAN INTE berätta vad som egentligen hände. Hon blir tystare och tystare.

Hemma är det inte heller bra, det råder iskyla mellan föräldrarna och när hennes resultat i skolan är dåliga får hon skäll och uppmaningar att skärpa sig.

Men det finns en som ser, hennes bildlärare Mr Freeman. 

Med uttrycksfulla bilder (i den grafiska romanen) och koncentrerad text berättar författaren vad som egentligen hände Melinda på festen den där kvällen i augusti och hur hon lyckas överleva första året i high school. 

Citat: "Sometimes I think high school is one long hazing acitivity. If you're tough enough to survive this, they'll let you become an adult." 

Boken kom ut i USA redan 1999 och blev film 2004. Den grafiska romanen gavs ut 2018 och är ännu inte översatt till svenska. Laurie Halse Anderson tilldelades ALMA-priset 2023. Boken passar från högstadiet och upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar