tisdag 21 april 2020

Jackie


Författare: Anne Swärd


Det är slutet av 1980-talet och 19-åriga Jackie (som hon kommer kalla sig, hon heter egentligen något annat) har precis tagit studenten. Nu ska hon lämna den lilla skånska småstaden och flytta till Stockholm. Hon är förväntansfull, det är nu livet ska börja på riktigt, hon känner sig fri och drömmer om att få hålla på med konst. Men på tåget befinner sig en man som snart kommer få en betydande roll i Jackies liv och som kommer göra att livet i Stockholm inte blir som hon tänkt sig.

När tåget blir försenat och kommer fram till Stockholm sent på natten erbjuder mannen Jackie att följa med honom hem. Som läsare förstår man att hon inte borde följa med honom, att det är något med mannen som inte stämmer, men Jackie anar ingenting. Dagen efter är mannen försvunnen och kommer inte att komma tillbaka till Stockholm förrän efter sommaren.

Under sommaren upptäcker Jackie den nya staden, börjar på en kurs i kroki och lär känna Connie som snart blir hennes bästa vän. Tillsammans går de på Stockholms billiga krogar och på vernissager där de dricker gratisvin. I slutet av sommaren träffar hon mannen från tåget igen och de inleder en relation – en relation som snart upptar hela hennes liv. Som läsare hör man tidigt varningsklockorna och ser varåt det barkar, men det hinner gå alldeles för långt innan Jackie inser det.

Mycket välskriven och stark roman om en destruktiv relation. Passar för senare åren på gymnasiet och uppåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar