lördag 30 mars 2019

Hemliga Myran

Författare: Linn Gottfridsson
Illustratör: Emma Adbåge

Genom åren som skolbibliotekarie och storkonsument av barnböcker, är det några lågstadieungar som man verkligen blivit kär i och vill läsa alla nya böcker om. Josefin och Villa Ulla och Dunne till exempel. Och nu under de senaste åren, Frallan och Myran. För oss som inte ha någon stadig kontakt med lågstadiebarn längre är det också underbart att få hänga med de här karaktärerna, som lite tröst och substitut.

Hemliga myran är tredje boken om Myran och nu har det blivit sommarlov. Myrans föräldrar är skilda och hans mamma har fått en ny bebis med Jesper. Lillasystern, som inte ännu har något namn, är så gullig att Myran kan kolla på henne en hel kväll istället för att kolla på tv. Nu ska den nya familjekonstellationen till en stuga vid havet för att fira semester. Men det blir komplikationer. En är avsaknaden av kompisar. En är nattvakande föräldrar och skrikande lillasyster, som alltid verkar hamna i första rummet. En är konstiga hemligheter och en kompis som dyker upp men försvinner alldeles för snabbt igen. Det som räddar allting är att Myran inte är en speciellt komplicerad person. Han tar dagen som den kommer och försöker hänga med, men ibland blir det för mycket, även för godmodiga Myran.

Det finns mycket att läsa mellan raderna i Myranböckerna och de ger mycket att tänka på, både för stora och små läsare. Emma Adbåges illustrationer är en välsignelse. De är så oerhört precisa, man känner igen sig i varje pose eller detalj, och därför svänger de sällsamt skönt ihop med Gottfridssons berättelse.

Rekommenderas för alla från sex år och uppåt.

Rabén och Sjögren, 141 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar