onsdag 3 april 2019

Autumn

Författare: Ali Smith

Handlingen Autumn är förlagd till hösten 2016 - idag känd som hösten då Storbritannien röstade för att lämna EU. Boken handlar inte om omröstningen, men kännetecknas ändå av hur polariseringen i landet mellan för och emot att stanna eller lämna EU präglar samhället och människorna.

Daniel Gluck är 101 år och ligger i sin säng på ett ålderdomshem och drömmer. Elisabeth Demand, 32-årig konsthistoriker besöker den sovande Daniel varje vecka. Hon läser för honom ur boken Du sköna, gamla värld och berättar för honom om världen utanför. Hon frågar sig vad som är meningen med allt.

I återblickar får vi följa Daniel och Elisabeths vänskap och filosofiska samtal sedan Elisabeth är 8 år. Daniel var Elisabeths och hennes mammas granne när Elisabeth växte upp. Han tog henne under sina vingar och dem emellan finns ännu en fantastisk platoniskt kärlek.

Utan att det blir rörigt för läsaren far förattaren Ali Smith fram och tillbaka i tiden. Genom att kombinera historia och konst skildrar hon samtidigt en omvälvande höst i Storbritannien.Språket är poetiskt porlande.

Autumn är den första i en romancykel om de fyra årstiderna. Den svenska översättningen Höst kom vintern 2018 och är gjord av Amanda Svensson. Uppföljaren Winter kom på engelska under 2017 och har nyss släppts i svensk översättning, även denna gjort av Amanda Svensson.

Anchor Books 288 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar