lördag 30 mars 2019

Mitt hjärta är ditt

Författare: Shivaun Plozza
En ungdomsbok från Australien är roligt som omväxling. Men den här berättelsen skiljer sig inte så mycket i anslag, ton och tematik än många av sina amerikanska motsvarigheter, därför tar det ett tag för mig att förstå att jag befinner mig down under.

Huvudperson och berättare är Marlowe som för snart precis ett år sedan fick ett nytt hjärta. Allt har gått bra, hon har överlevt sin utmätta tid och nu borde hon leva lycklig i alla sina dagar. Men det är lättare sagt än gjort. Att ha bytt sitt eget hjärta, även om det var ett dåligt, opålitligt hjärta, mot någon annans, någon som inte fick leva lycklig i alla sina dagar, är inte okomplicerat. Marlowe är förvirrad, skuldtyngd och känner sig otillräcklig. Hon får för sig att om hon bara fick veta mer om personen som gett henne det nya hjärtat, om hon fick lära känna familjen och tacka den, skulle hon kunna gå vidare. Men familjen vars döda anhörigas hjärta hon fått har tackat nej till vidare kontakt.

Som om inte detta vore nog har Marlowe en av de där förfärliga ungdomsboksmammorna som förväntar sig att bestämma allt om sitt unga vuxna barn. Marlowes mamma har varit tvungen att ta många beslut åt sin dotter när hon varit sjuk och hon verkar ha svårt att sluta med det. Hon är inte bara en överbeskyddande militant vegan, hon vill också bestämma vad Marlowe ska äta, vem hon ska umgås med, vad hon ska känna. Därför är det fullt förståeligt att Marlowe går bakom ryggen på henne och i smyg börjar efterforska sitt nya hjärtas ursprung och dessutom inleder någon slags (om är till en början väldigt fientlig) relation med slaktarsonen i huset bredvid.

Anslaget är, trots berättelsens allvarliga ämne, lätt och humoristiskt. Marlowe kryddar sin berättelse med en lite galghumoristisk krass ton. Marlowes bror Pip, som varje dag dyker upp i nya mycket fantasiutmanande kreationer som ”en astronaut som kraschat i Stilla havet och blivit en haj”, piggar också upp.

Passar 6-9 och tidigare åren på gymnasiet.

Gilla böcker, 380 sidor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar