onsdag 5 september 2018

Orlando

Författare: Virginia Woolf

Orlando gavs ut 1928. Det är en semibiografi delvis baserad på Wolfs vän och älskarinna Vita Sackville-Wests liv och har beskrivits som historiens längsta kärleksbrev.

Orlando är en ung man under Elizabeth I:s styre. Som ung är han Elizabeths favorit och efter hennes död förälskar han sig i ryska ambassadörsprinsessan Sasha. När Sasha överger honom flyr han England för att bli ambassadör i Konstintanopel.

Under ett upplopp sover Orlando i dagar utan att något kan väcka honom. Till slut vaknar han och har då genomgått en biologisk metamorfos och blivit kvinna. För Orlando är detta inget märkvärdigt förrän hon under skeppsfärd tillbaka till England råkar visa en bit av sin ankel för en matros som nära nog förlorar livet genom att ramla överbord.

Det sägs att sexton- och sjuttonhundratalskvinnor av hög börd kunde leva nästan som en man. När 1800-talet kom försvann detta privilegium och kvinnans villkor blev desamma som för ett stort barn. Orlando trotsar detta genom att på kvällarna klä sig i manskläder och smyga sig ut i staden. På dagarna lever Orlando societetsliv och umgås med nyckelpersoner ur litteraturhistorien.

I över över 300 år lever Orlando utan att åldras nämnvärt. 1928 ger hon ut sin bok "Ode til Ek", ett verk som hon burit genom historien växelvis i mantelvecket och klänningsvecket.

Wolfs verk är en produkt av sin tid. Språket är svårt och det finns brutala scener.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar