lördag 8 september 2018

En duktig hund

Författare: Meg Rosoff
Illustratör: Grace Easton

Mamma Peachey har sagt upp sig. Hon har tröttnat på att plocka upp, tvätta och städa efter slarviga familjemedlemmar, laga nyttig mat, hålla reda på tider och tjata. I stället ägnar hon sig åt yoga och ansvarar bara för sig själv. Det blir snabbt kaos i familjen, som förutom mamma består av en helt oduglig pappa, en storasyster, en mellanbror och en lillasyster. I avsaknad av moderlig omsorg bestämmer sig syskonen för att det kan vara en bra idé att skaffa en hund, allså beger de sig till hundhemmet för att välja ut en lämplig kandidat.

Men i Meg Rosoffs är det inte alls så det går till, i hennes värld är det hunden som väljer sin familj och inte tvärt om. Och den hund som väljer familjen Peachy är McTavish.

När McTacish kommer hem till familjen Peachy inser han snabbt att det finns arbete att göra. Hemmet är en total röra och en hund behöver rutiner, alltså bestämmer han sig för att uppfostra sin familj. Till sin hjälp har han i viss mån lillasyster Betty som verkar vara den enda familjemedlemmen med något vett i skallen.

McTavishs uppfostringskurer bär något lätt Tant Mittiprickaktigt över sig och förutom det oerhört sorgliga och otidsenliga pappaporträttet är det här en riktigt rolig bok. Inte minst eftersom mamma Peachy hela tiden finns med i bakgrunden, övandes på yogaställningar, mässandes "Om" och planerandes yogaresor med sin fridfulla yogalärare Pradeep.

Det här är en bok för alla hundälskare. Den passar som högläsning från f-klass till trean eller som egen läsning en bit upp på mellanstadiet.Den avslutas med en liten lista över vad en hund behöver för de familjer som blir inspirerade och vill skaffa en och ett recept på en härlig kycklingmiddag som familjen kan laga tillsammans.

Lilla Piratförlaget, 127 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar