onsdag 19 september 2018

Skuggan i spelkoden

Författare: Eira A. Ekre

Afias bor med sin mamma som jobbar mycket. Det blir många ensamma eftermiddagar och kvällar för Afia med bara katten Carrie som sällskap. När det börjar hända konstiga saker i lägenheten, dörrar och fönster som öppnas till exempel, blir ensamheten ännu mer påtaglig för Afia. I skolan är hon också ensam. Hon upplever det som att hennes klasskamrater bara är intresserade av henne för att hennes mamma har ett coolt jobb. Hon jobbar nämligen som datorspelsutvecklare på ett företag som gör de allra coolaste spelen. Själv avskyr Afia allt vad mobil- och datorspel heter. Vilket är lätt att förstå eftersom de ju tar hennes mamma ifrån henne.

Nu, just som det börjar hända konstiga saker i deras lägenhet, går hennes mamma in slutskedet av produktion och lansering av ett nytt spel och det betyder jobba nästan dygnet runt. För att åtminstone få en liten bit av sin mamma går Afia med på att prova en betaversion av spelet. Det som händer när hon slår på spelet är bra mycket läskigare än dörrar som öppnas av sig själv...

Samtidigt visar en tjej i klassen, Tove, intresse för Afia. Det är väldigt lockande att hänga med Tove, särskilt med tanke på de långa eftermiddagarna i den ensamma lägenheten där skumma saker händer. Ska hon våga ta den utsträckta handen eller är det bara ännu en gång någon som vill åt henne bara hennes coola mammas skull?

Varken omslagsbilden eller namnet på den här ljudboksproduktionen ger särskilt rättvisande bild av den här berättelsen. Jag tycker att det var en överraskande bra, lekfull och fantasifull historia om ensamhet och vänskap. Den passar från tvåan till femman och kan än så länge bara lyssnas på på Storytel. Författaren är en del av författarkollektivet Fruktan och detta är hennes första barnbok.

Storytel, ljudbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar