torsdag 3 maj 2018

Tionde våningen

Författare: Christina Herrström

Jorinde bor ensam i en lägenhet på tionde våningen. Mamma har blivit återförälskad i en ungdomskärlek och försvunnit till USA. Pappan har dragit sig tillbaka till eremitliv på en enslig skärgårdsö med all sin svikna kärlek och bitterhet. Kompisarna tycker att det verkar härligt att ha en fyra helt för sig själv. Frihet, fester, ingen kontroll, inget tjat. Men Jorinde känner sig ganska övergiven och sliten efter att ha tagit hand om sig själv i ett och ett halvt år. Att få pengar att räcka till mat, att alltid komma hem till en tyst lägenhet, att byta ut wettextrasan i tid. Till det kommer ansvaret hon känner för sin pappa på den mörka ön. Ingen annan bryr sig om honom. Tänk om han inte orkar längre?

Just då kommer Emanuel och Oscar in i Jorindes liv. Emanuel som sätter igång något helt nytt i henne. Det kan vara kärlek och det är komplicerat på så många sätt. Jorinde har ju sin bästis Agnes. Ska någon nu komma emellan dem? Och orkar Jorinde öppna sig, glänta på allt det som är svårt, för någon? Oscar flyttar in i källarlägenheten i huset där Jorinde bor. Han är kock och bjuder in Jorinde till mat och gemenskap med sin lilla dotter, blir lite familjesubstitut när hon behöver det bäst.

Så närmar sig julen. Mamma vill att hon äntligen ska komma och hälsa på henne i USA. Men Jorinde tvekar. Vågar hon lämna pappa ensam med allt sitt mörker på sin ö? Jorinde har ensamt ansvar för så mycket, men mest av allt för sina egna beslut, vad hon väljer att göra.

Passar från åttan och uppåt.

Bonnier Carlsen, 207 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar