torsdag 10 maj 2018

Älgflickan

Författare: Malin Klingenbarg

Malin Klingenberg är finlandssvensk författare som tidigare bland annat skrivit Alberta Ensten och Uppfinnarkungen.

I Älgflickan för vi möta Johanna som nyss börjat högstadiet och upptäckt att hennes bästa vän Sandra lämnat henne för den mörka sidan: populära (och larviga) Lusse och hennes tjejentourage, som mest intresserar sig för killar, kläder och nya mobiler. Johanna för sin del är mest intresserad av skogen och gillar fortfarande att hänga i den koja som hon och Sandra byggt som små och spenderat nästan all sin tid i. Men nu blir det ju lite ensamt och långtråkigt, när inte Sandra längre är med.

En eftermiddag  skymningen dyker två älgar upp vid kojan. En av dem verkar ovanligt orädd och Johanna börjar mata den och kan så småningom närma sig den. Hon döper den till Vildstjärna drömmer om att en gång kunna rida på en älg.

Men det dyker upp hinder: älgjakten närmar sig. Båda Johannas föräldrar är jägare och tänk om Johanna nu gjort tillvaron farligare för Vildstjärna genom att göra henne orädd för människor? Och den ettriga Isabella från "Skogens vänner" som tjatar på Johanna om att bli medlem i hennes organisation. Dessutom försvinner det mat från kojans matförråd - vem är det som är där och använder hennes grejer? Sen dyker också den mystiske men väldigt trevlige Sixten upp från ingenstans. Vem är han?

Detta är en ovanlig och riktigt uppiggande berättelse som innehåller både klassiska och oväntade ingredienser. Temat att växa ifrån sin tjejbästis är välanvänt, men Johanna känns som en ovanlig, cool och stark huvudperson, som inte bryr sig och som hellre är ensam än fogar sig efter strömmen.

Den här kan passa fint som högläsning i fyran-femman men också utmärkt som egen läsning från fyran och uppåt.

Schildts & Söderströms, 189 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar