lördag 26 maj 2018

Eliza och hennes monster

Författare: Francesca Zappia

Eliza går sista terminen på high school. Hon försöker märkas så lite som möjligt och vill bara få tiden att gå till college. Utåt sett är hon en nobody, eller värre än så, ett freak, en ingen vill gå nära. Men det ingen utom hennes familj och två väl betrodda nätkompisar vet, är att hon är skapare av den omåttligt populära webbserien Monsterous sea. Hon har miljontals följare som varje vecka otåligt väntar på att hennes alias Lady Constellation ska lägga upp nya sidor och en stor fandom som följer, diskuterar och gör fanart på hennes skapelse.

Elizas plan att gå ut high school under radarn hade kanske funkat om det inte varit för två saker. För det första dyker Wallace upp på hennes skola. Han älskar Monsterous sea och är en av de främsta fanen på forumet och skriver dessutom fanfiction. Eliza har aldrig träffat någon av sina fans i verkliga livet och även om Wallace inte vet vem hon är är det omtumlande. Bara att träffa någon människa som har samma intressen som hon och som hon kanske vill hänga lite med. Dessutom visar sig Wallace vara väldigt speciell för Eliza. Och för det andra gör Elizas föräldrar ett ödesdigert misstag som välter hela Elizas värld och som är på väg att få helt förödande konsekvenser.

Jag blev väldigt positivt överraskad av den här boken. Kanske för att omslaget inte är det bästa, kanske för att jag inte hade hört något om författaren innan (detta är hennes andra bok men den första som översatts till svenska), hade jag ganska låga förväntningar. Men de kom helt på skam. Berättelsen varvas med korta utdrag ur Monsterous sea med skisser och med chattkonversationer som Eliza har med sina kompisar och Wallace, vilket gör den mer snabbläst än de nästan 400 sidorna först kan låta en ana.

Den passar från åttan och uppåt.

Modernista, 399 sidor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar