onsdag 29 mars 2017

Vita tigern

Författare: Christin Ljungqvist

I Göteborg år 2296 utspelar sig Christin Ljungqvists nya roman. Det är Avalon som är huvudperson. Hon bor på hotellet Vita Tigern som hennes föräldrar driver. Berättelsen börjar på nyårsdagen. Avalon är som vanligt uppe tidigt och spanar, hon brukar göra det. På sina föräldrar, på sin bror och på annat som på olika sätt verkar skumt. Till sin hjälp har hon sitt gäng, Riporna. Det är Avalons bästis Katri och tre andra barn som träffat varandra genom Musikskolans orkester. De har ett hemligt ställe utanför stadsstängslet där de ses och de har löst en massa fall i hop. Den här morgonen är hamnen avspärrad för att en svävare har störtat genom isen. Avalons bror Douglas beter sig konstigt och Avalon skuggar honom. Så småningom går tidningarna ut med att en "luftfartssabbotör" tagit sig in i staden och Riporna startar sina eftersökningar parallellt med att polisen forskar i saken.

Det är ett vintrigt och dystopiskt Göteborg, på andra sidan "De svarta åren", vi får vara med och utforska tillsamman med Avalon. Här har människorna tvingats att anpassa sig till klimatförändringar och vara rädda om naturen, leva av om med återvinning och hållbara resurser. Man förstår att det är ett splittrat Sverige vi möter. Det finns de i städerna och så finns det skogsfolk och samer och häremellan finns det oenighet. Samhället är totalitärt, det är presidenten som bestämmer med hjälp av polismakt och hårda nypor liksom hennes far gjort före henne och henne son efter henne. Det är på alla sätt spännande att vara med och fantisera med Ljungqvist om hur vår värld kan se ut om dryga 200 år och att följa Avalons försök att förstå sin värld.

Det som skiljer den här boken från liknande böcker med barn som löser mysterier är att det inte alls går som Avalon och Riporna har tänkt sig. De tror att de är smarta spanare med full koll, men de är ju bara barn och det finns så mycket som de inte vet. Det uppdrag de har tagit sig an går långt upp över deras huvuden. Avalons nyfikenhet är stor, för stor, den är infernalisk, och den visar sig vara livsfarlig inte bara för henne och hennes familj och hotellet Vita Tigern, utan sätter mycket mer på spel. Innan berättelsen är slut har fjällen fallit för Avalons ögon, inte bara vad gäller vem hennes föräldrar egentligen är, utan också vad gäller det samhälle hon lever i.

Boken är klassad för unga vuxna, men jag tycker nog egentligen att det är en perfekt mellanåldersbok och en mycket fin högläsningsbok för årskurs fyra och uppåt.

Gilla böcker, 415 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar