söndag 15 mars 2015

Harry, Gunnar och rymlingen

Författare: Sofia Nordin och Kajsa Gordan

Den här är en fristående fortsättning på Harry, Gunnar och presenten (2014). Berättare är Gunnar, lillebror till Harry, som bor med sin mamma i ett flerfamiljshus. I samma trapp bor Vanja Larsson "och hennes ungar", som förstår man, delvis mellan raderna, har flera olika pappor varav ingen heller bor hos dem. Berättelsen tar sin början en dag när Gunnar kommer hem och hör att någon bråkar i trappen, det är någon som Vanja Larsson inte vill släppa in. Gunnar vågar inte gå upp utan han och Harry tar vägen genom källaren istället. Där hittar de Sonja, det är hon som är rymlingen. Hon har gömt sig för att hon är arg på sin mamma Vanja som inte vill släppa in hennes pappa. Varför vet Sonja inte riktigt, men han kan bli väldigt arg i alla fall. Sonja får följa med Harry och Gunnar hem där hon göms i en garderob över natten. Den förtvivlade Vanja kommer och letar och frågar om någon sett hennes Sonja, men Sonja vill inte komma fram och pojkarna gömmer henne för sin mamma och smugglar ut middagsmat åt henne.

Morgonen efter går pojkarna till skolan och låser dörren om Sonja som sover i garderoben. I skolan är polisen och letar efter Sonja. Det blir väldigt dramatiskt ett kort tag och Vanja och mamma blir arga, men snart lugnar känslorna ner sig och man anar att Sonja så småningom kanske kommer att få träffa sin pappa, om än på avstånd.

Texten, som är ett snäpp över lassemaja-nivå, gör det lätt att läsa själv. Innehållet, som utspelar sig på mindre än ett dygn och är vardagsnära samtidigt som det är djupt dramatiskt (åtminstone ur en vuxenperspektiv: ett barn försvinner och är borta en hel natt), lämnar många frågor för diskussion.

Rabén & Sjögren, 62 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar