tisdag 24 februari 2015

Katherineteorin

Författare: John Green

Colin har blivit dumpad av sin nittonde flickvän med namnet Katherine. Hans kompis Hassan tar med honom på en roadtrip för att hjälpa honom att komma vidare. Det är upprinnelsen till John Greens roman Katherineteorin från 2006 som nu kommit ut på svenska.

Colin är en pojke som kanske ligger på gränsen till någon form av diagnos, nu är han istället kategoriserad som "underbarn".  Han läser 500 sidor om dagen och är besatt av anagram. Colins problem, förutom att han inte riktigt förstår sociala koder och att han tenderar att bli dumpad av Katherinor, är att han är på väg att växa ur kostymen som underbarn och han vet att få underbarn växer upp och blir genier. Han oroas av tanken på att inte åstadkomma något stort i sitt liv.

Innan Colin och Hassan kommit särskilt långt på sin roadtrip, lockas av huvudvägen mot hålan Gutshot som skryter med att man där kan se ärkehertig Franz Ferdinands grav. I Gutshot träffar de Lindsey Lee Wells, hennes bufflige pojkvän Colin (som Hassan omedelbart döper om till DAC, Den Andre Colin), ett antal andra ungdomar och Lindseys mamma Hollis. Hollis erbjuder Colin och Hassan arbete med att intervjua ortens äldre för att kunna nedteckna dess historia.

Mötena med människorna i Gutshot och de händelser de är med om där blir en omvändning för både Colin och Hassan, de mognar och tar sina första riktiga kliv in i vuxenvärlden.

Som kvinnlig läsare kan man bli lätt matt över att ta sig an ännu en manlig-huvudperson-mognar-från-pojke-till-man-skildring. Det finns ju ett antal och alla är inte lika angelägna. Men den här tillhör en av dem man absolut ska läsa. Man gillar direkt Colin och Hassan, deras vänskap som två udda fåglar och deras fritt flödande dialog. Jag hade gärna spenderat mer tid i deras sällskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar