måndag 9 februari 2015

Ballongfararen

Författare: Mårten Sandén

Petrinideckarna är tillbaka med sitt sextonde äventyr. Som lundabo tycker jag att de böckerna som utspelar sig i Lund är allra roligast att läsa. Men även för de som inte har någon lundaanknytning är Ballongfararen en gediget berättad äventyrshistoria med alla barndeckargenrens viktiga ingredienser på plats.

Den här berättelsen tar sitt avstamp i loppisen på Södra Esplanaden där privatpersoner kan sälja loppisprylar varje lördagsmorgon. Peter, som är bokens berättare, är en riktig loppiskung och han tar med sig Oskar för att försöka förklara tjusningen med loppisar för honom. Peter hittar en vacker modell av en luftballong som han prutar till sig, för att mycket snart bli erbjuden en rejält större summa av en annan köpare. Oskar blir eld och lågor: Det är ju precis som i Tintin-albumet Enhörningens hemlighet! Och visst är det mystiskt. Varför ville mannen betala så mycket för modellen? Vad är så speciellt med den? Så klart har deckarklubben Hemliga ögat ett nytt fall! Ett äventyr som tar tvillingarna Petrini och deras deckarkollega Lucy både långt bak i historien, på cykelutflykt till Staffanstorp, på forskningstur till UB och högt upp i luften.

Petrini-deckarna är utmärkta högläsningsböcker från årskurs två eller tre. Egen läsning för goda läsare från samma ålder.

Rabén&Sjögren, 206 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar