måndag 9 februari 2015

Min brorsa heter Noa

Författare: Anna-Clara Tidholm
Illustratör: Joanna Hellgren

Saga bor i ett högt hus på ett berg där det alltid blåser mycket. Längre ner i samma hus bok Anisa som är Sagas bästis. De leker, äter middag hos varandra, går ut med granntantens hund och andra vanliga saker som bästisar gör. Saga har en storebror som heter Noa. Nu är han plötsligt arg nästan hela tiden. Han säger att Anisa inte "är riktig" och de ser honom spraya hakkors på en stor sten i en damm. När de frågar Noa om hakkorsen säger han att de är bra, för nazisterna hade sådana och nazister är bäst, tycker han. Saga och Anisa undrar om hakkorsen och nazisterna så de googlar lite på det och får läsa alla möjliga hemska saker. "Oh my God, sa Anisa och ville inte titta mera". Men de båda tjejerna har sett nog, de är på det klara med att nazism inte är bäst.

Det blir allt bråkigare kring Noa, han struntar i skolan och till slut försvinner han hemifrån. Istället kommer en polis och frågar saker om Noa. Han har gjort saker man inte får, inte bara klottrat i centrum.

Det här är en lättläst rakt-på-sak-bok om ett väldigt tufft,ämne. Den som läser den kan inte förbli oberörd och den kommer att väcka många frågor hos den unga läsegrupp den är tänkt för. Man kan också välja att ha den som högläsningsbok för att skapa öppningar för diskussioner.

Alfabeta, 60 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar