måndag 9 april 2012

En hund och hans pojke

Det enda Harry någonsin önskat sig är en hund. Sanningen att säga har han aldrig behövt önska sig något annat, för han har alltid fått det mesta en pojke kan önska sig utan att ens behöva peka på det.

Nu närmar sig Harrys födelsedag, men en hund kommer inte på fråga, det stökar till och skitar ner, tycker Harrys mamma. Harrys pappa som jobbar jämt lägger sig inte i det beslutet. Men så kommer Harrys pappa på att man kan hyra en hund över helgen på Hundoteket. Harry kan gott få tro att han ska få en hund, för på måndagen då det är dags att lämna tillbaka den har säkert ändå tröttnat på den, det gör han ju på alla andra fina presenter han får.

På Hundoteket jobbar Kayley, en hjärtegod hundvän som slavar för en ringa penning för det rika paret som äger stället. På söndagarna hjälper Kayleys syster Philippa till, det gör hon så gärna, hon älskar också hundar, men de kan inte ha någon hemma, det har deras vidrige hyresvärd sett till. När så Harry beslutar sig för att stjäla tillbaka och rymma med sin återlämnade hund, slumpar det sig så att Kayley är sjuk och Philippa jobbar ensam i Hundoteket. De båda barnens öden möts i en fritagnings- och rymningsaktion, som leder dem tvärs genom England och ett äventyr med inte bara en hund, utan en hel liten flock...

Detta är Ibbotsons sista bok, utgiven efter hennes död. Jag tycker inte att det är någon helt värdig avslutning. Jag tycker helt enkelt att det Ibbotson målar upp är för endimensionellt: alla hundvänner är goda, alla fattiga med, alla rika är giriga och onda, så vida de inte är buddister, då kan de vara trevliga ändå. Lyckas man bortse från det är det en trevlig historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar