torsdag 1 december 2011

Ville och monstergäddan

Författare: Martin Jonols

När Villes pappa en dag kommer till skolan för att hämta Ville iförd en laxröd snobbskjorta och vill att de ska gå och fika inser Ville att något inte står rätt till. Mycket riktigt visar det sig att de ska fika med pappas nya "kompis". Rätt snart upptar denna kompis Anja mer och mer av Villes, pappas och storebror Kalles tillvaro. Middagar med färdiggrillad kyckling och chips framför TV:n byts mot konstiga vegetariska maträtter och en pappa som både uppför sig och pratar tillgjort och märkligt. Ville är olycklig. Han vill bara ha det gamla vanliga, inte allt det här nya.

Måttet är rågat när pappa tvingar med honom till Anjas stuga i Norrland på sommarlovet, långt bort från kompisar, skateboardrampen och storebrorsan. Ville har inte ett dugg lust att tillbringa hela lovet i en stuga i skogen med Anja och hennes synnerligen sura dotter, Linnéa. Till på köpet finns en urgammal hund med dålig mage och en helmärklig syssling till Linnéa med i bilden.

Den enda ljuspunkten utgörs av möjligheten att fiska upp monstergäddan som enligt Anjas kusin Conny har bott i sjön sedan urminnes tid och som ingen lyckats fånga.

Vilken liten pärla! Den här boken är jätterolig och lämpar sig för killar (kanske i första hand, men jag gillade den också och jag är ju tjej, så....) i sexan, sjuan. Säkert kul som högläsning också, eftersom den bör locka till en del skratt. Härlig sommarlovsskildring.

1 kommentar:

  1. Sexan-sjuan säger du... Inget för mina femmor då, alltså? Ständigt på jakt efter "roliga böcker" för de som gärna läser Bert och Sune men behöver ngt mer. Dagbok för alla mina fans går superbra, är det för samma läsare, tror du?

    SvaraRadera