tisdag 6 december 2011

Rättvisans riddare

Författare: Mats Wänblad

Tyson får en väldigt snygg skrivbok av sin mormor. Den har fullt med boxare på omslaget och eftersom Tyson är övertygad om att hans pappa är en amerikansk boxare bestämmer han sig för att boken ska användas till något viktigt. Han har hört begreppet Tänkebok och tycker att det låter väldigt snyggt. Det är inte heller så svårt att komma på stora tankar, ordspråksvisdomar, man bara börjar med "Visast är den som..." eller "Bara den som..." och så fyller man på med något lämpligt.

Men besserwissriga Mona i klassen upplyser honom om att en Tänkebok från medeltiden och framåt var en sorts rättegångsprotokoll där man skrev upp brott och straff som utmätts. Tyson tänker då att det kanske inte vore så himla dumt. Han skulle också kunna använda boken för att skriva upp vad folk i hans omgivning gjort för dumheter och hur han skulle kunna straffa dem, som en rättvisans riddare. Klassen är ju full av folk som gör dumma saker. Framför allt Simon. Absolut läge för rättvisans riddare att gripa in där!

Väldigt rolig bok som lämpar sig för högläsning och som faktiskt tar upp en del etiska dilemman som man kan diskutera i klassen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar