fredag 2 december 2011

Utan djur så dör jag

Författare: Siri Spont

Tilda bor på landet tillsammans med mamma, pappa, storasyster och massor av djur. Hon älskar verkligen sina djur, även om det ibland känns som om hon inte gör något annat än att mocka bajs.

Tilda och hennes bästis Thea har massor av väldigt stora, feta kaniner. Först hade de bara varsin, men det visade sig att det var en hane och en hona och rätt snart kom det en massa ungar. Nu har deras föräldrar bestämt att de inte får para kaninerna igen förrän de har hittat folk som vill ha ungarna. Tyvärr är en av de som vill ha en kaninunge jobbiga ”supermogna” Elin från klassen. Egentligen vill hon säkert inte alls ha en kanin, hon vill bara stjäla Tildas bästis från henne, och tillråga på allt väljer hon den svarta kaninungen, den som Tilda tänkt att hon skulle behålla själv.

Som om inte allt var jobbigt nog med svikande kompisar och mobbande killar i klassen blir familjens hund, Rocky, sjuk i cancer.

Inga poäng för orginalitet när det gäller temat i den här boken. Hur många "Bästis-sviker-och-börjar-leka-med-någon-annan-böcker" tror ni det finns egentligen? Jag förstår att det är ett angeläget ämne men de är ju helt omöjliga att bokprata om. Behållningen med den här ganska mediokra historien är Björnstiernas underbara bilder och de roliga listor som dessa illustrerar och som dyker upp då och då i boken. Jag tror att många läsare i fyran-femman kan fastna för boken, även om inte jag gjorde det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar