måndag 30 maj 2011

Språkresan

Författare: Mats Berggren

Innan Max åker på språkresa ägnar han all sin tid åt att sitta framför datorn. Han spelar World of Warcraft tillsammans med klasskamraten Aron och ägnar sig varken åt festande, tjejer eller andra vänner. Det är för att få bort honom från datorn som hans mamma tycker att han ska åka på en språkresa till den lilla engelska orten Whalebone Bay.

Redan på flygplatsen lägger Max märke till två andra killar i gruppen, Leo och Simon, som han utan att han kan förklara det själv känner sig underligt dragen till. Snabbt lär killarna känna varandra och de blir oskiljaktliga under resten av resan. De blir uppraggade av tre engelska tjejer, som de uppvaktar med snattad alkohol och som de spenderar mer och mer tid tillsammans med. Dessvärre finns det engelska killar som inte uppskattar deras romanser och som inte drar sig för att ta till våld för att skrämma bort dem. Det visar sig snabbt att Leo skrämmer man inte bort så snabbt och Max upptäcker att om han tyckte att det var förvånandsvärt lätt att börja dricka och snatta, ingetdera något han ägnat sig åt tidigare, så är det ännu lättare att börja slåss. Kicken han får när han slår ner en människa är enorm.

Inte den bästa av Mats Berggrens böcker tycker jag. Jag har lite svårt att köpa den fullständiga förvandling som Max genomgår, på mycket kort tid och utan synbar anledning. Det handlar inte om några obearbetade kriser eller aggressioner som kommer upp till ytan utan Max hänger bara på de andra killarna och gör som de gör. Rätt snabbt är han nästan värst av de tre. Men det är en spännande bok med driv i text och handling vilket gör den förhållandevis lättläst. För normalläsande killar i åttan-nian.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar