torsdag 26 maj 2011

Pensionat Vidablicks gåta

Författare: Katarina Genar

På sommarlovets första dag väcker Sagas storasyster henne tidigt i gryningen och säger att hon tänker rymma. Hon ska ta tåget till Köpenhamn och jobba på en krog, men det får inte Saga berätta för någon, Lova det!, säger Bea. Saga lovar och Bea försvinner i en taxi nedför backen. Kvar är Saga med ensamma sommarveckor framför sig. Hon och Bea skulle ju vara tillsammans tills mamma och pappa började sin semester. Nu är Saga ensam. Hon har inget att göra och hon tyngs av att själv bära hemligheten om var hennes syster är, när mamma och pappa blir allt oroligare och kopplar in polisen i Beas försvinnande.

Så börjar kattungen dyka upp. Den är liten och mager och verkar lika ensam som Saga själv. Dessutom verkar det som om den vill visa Saga något. När hon följer efter kattungen in i skogen hittar hon ett gammalt förfallet pensionat. Där finns något som katten vill visa Saga. Hon måste hjälpa till att ställa saker till rätta, saker som hände för länge sedan.

Precis som i Katarina Genars förra bok, "En hemlig vän", finns ett stråk av övernaturlighet i den här boken, utan att det för den skull är en spökhistoria. Eller det är det kanske, delvis, men den är inte otäck, bara spännande och finstämd. Jag tyckte om "En hemlig vän" och jag tycker om den här boken också, men jag har lite svårt att sätta fingret på vad det är som är bra. Helheten kanske?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar