torsdag 10 augusti 2023

Gosale: Tre idioters äventyr

 

Författare: Faiaz Dowlatzai

Tawab, Mamad och Norak växer upp i Balkh i Afganistan. Det är ett konservativt, fattigt samhälle i slutet av på 1900-talet, men det kunde lika gärna ha varit 1800-tal om man bortser från automatvapen och droger. Tawab är berättare, vetgirig och nyfiken. Norak är grannens son, han kan förklara mycket som Tawab inte förstår och Mamad, den tredje i deras gäng är kanske den enda som lever ett ännu eländigare liv än Tawab. De tre pojkarna tillhör olika folkgrupper, men håller ändå ihop i vått och torrt.

Livet för Tawab går ut på att frysa, hungra, bli slagen av sin storebror, som missbrukar både sin ställning som familjens överhuvud och diverse substanser, samla ved, reta sin lille brorson och hitta på hyss med Norak och Mamad. Även om det finns ljusglimtar är det snudd på outhärdligt hur fullt av umbäranden livet är för Tawab, hans familj och hans vänner är.

Familjen beger sig på flykt i Afghanistan, varför förstår aldrig Tawab, och ingen vill förklara det för honom heller, men återkommer så småningom till sin gård. När så småningom ingenting längre finns kvar för Tawab i Balkh, beslutar han och hans två kompisar sig för att fly.

Efter långa och svåra resor kommer de tre vännerna till Sverige. Här är tillvaron, jämfört med den i Afghanistan och det de upplevt på sin flykt, rena rama lyxen. Och det är nu hela hans liv kommer ifatt honom, när kampen är över och han sitter i en skön fåtölj. Vad är meningen med allt? Vad ska jag göra med mitt liv?

Faiaz Dowlatzai är journalist bosatt i Stockholm och född i Balkh i Afghanistan. I Gosale: Tre idioters äventyr kan man gissa att han hämtat inspiration från sitt eget liv. Och även om berättelsen är väldigt dyster är det spännande och intressant. Att få dela ett levnadsöde, så långt från det man själv upplevt är en viktig sak. En annan viktig sak är att få lära känna Tawab och hans sökande efter kunskap och förklaringar i en obegriplig omvärld och att följa de "tre idioternas" vänskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar