torsdag 11 november 2021

Lejonburen

Författare: Ulrika Kärnborg


Att tvätta sig ansågs inte vara viktigt under 1600-talet. Både adeln och vanligt folk gick runt och stank av svett, urin och ruttna tänder. När man skulle uträtta behov gjordes det i andras åsyn. Till och med drottningen satt på pottan i salongen under bjudningar.

I denna miljö växer Gustaf II Adolfs och drottning Maria Eleonoras enda överlevande barn, Kristina, upp och blir drottning.

Lejonet hon fått i present blir en bild av hennes liv. Lejonburen finns bokstavligen i romanen. I denna förvaras lejonhonan som tagits som krigsbyte i Prag. Lika instängd i en bur känner drottningen sig. Hon får inte göra som hon vill. Ingen förstår sig på henne. Hon fyller bara en funktion. Hon är barnet som aldrig får vara barnsligt och kvinnan som vägrar göra sin främsta plikt, gifta sig. 

Vad hon vill tänker ingen på förrän hon äntrar tronen och börjar fatta beslut. Det blir en maktkamp på liv och död.

I romanens början har drottning Kristina abdikerat och befinner sig i exil i Versailles. Ratad och hatad ångrar hon sig bittert. 

Genom en tillbakablick på åren 1633-1657 får vi följa vägen dit. Rikskanslern Axel Oxenstierna är ansvarig för hennes uppfostran. Läsaren får ta del av Kristinas och Oxienstiernas komplicerade relation och en levande historieundervisning på köpet. 

Boken passar alla som är intresserade av Sveriges historia.

Natur och Kultur 383 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar