onsdag 10 november 2021

Asynja, Kungens grav

 Författare: Elisabeth Östnäs
llustrationer: Lina Neidestam
Bonnier Carlsen 2021

Här har vi en riktigt spännande berättelse, med magiska inslag, som utspelar sig på vikingatiden. Den ena huvudpersonen är kungadottern Disa som bor i Uppåkra tillsammans med sin tvillingbror Odd och sina föräldrar. I början av boken blir hennes familj mördad och Disa beslutar sig för att hämnas för att se till så att hennes bror och föräldrar får komma till Valhall.  Hon tar sin tvillingbrors identitet, blir Odd och beger sig till Alsnökungens Björkö för att bli krigare. På Björkö blir hon antagen till Rävungarnas brigad och startar den tuffa träningen. Hela tiden har hon hämnd i sikte.

Den andra huvudpersonen är Sunna, även hon kungadotter. Hon kommer till Björkö samtidigt som Odd/Disa men i ett helt annat ärende, hon ska gifta sig med Alsnökungens son. För att bli drottning ska Sunna utbildas till völva. Hennes läromästare är Heid, en åldrad völva, som lär upp henne. Sunna är dotter till den kung som dräpte Disa/Odds familj och det är hon som är måltavla för hämnden.

Ja ni hör, ett fantastiskt upplägg! Boken är spännande från första till sista sidan. Här finns flera intressanta spår. Ett är vänskapen mellan Disa/Odd och pojken Idris, som verkar komma från Egypten. Idris invigs i hämndplanerna. En annan tråd är Sunnas utbildning till völva och den förändring hon genomgår. Dessutom har berättelsen ett starkt inslag av magi.

Boken har mycket fina illustrationer. Huvudkaraktärerna är porträtterade på pärmens insida, en fin hjälp så att vi kan hålla reda på dem alla.

Elisabeth Östnäs använder två olika berättarperspektiv. Dels har vi Disa/Odd som jag-berättare och dels en allseende berättare i kapitlen som om Sunna.

Jag tycker att boken passar från 10 år och uppåt. Den är bitvis ganska våldsam så den känsliga läsaren kanske blir rädd. Språket är rikt men inte svårläst. Jag tror att den fungerar för högläsning.

Nu kan vi bara längta efter nästa del som beräknas komma i juni 2022.

PS Asynja är en gudinna enligt asatron. 
Källa: Nationalencyklopedin, asynja. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/asynja 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar