tisdag 14 december 2021

Smuts


 Författare: Elise Karlsson


I denna, den senaste romanen av Elise Karlsson, som är en fristående fortsättning på Klass, skildras det kusliga maktspelet på en teaterscen i Stockholm när Shakespeares En midsommarnattsdröm ska sättas upp. 

Författarinnan Elise Karlsson tillhörde en av de som öppet vittnade i Dagens Nyheters första artikel 2017 om att ha varit utsatt för övergrepp av den konstnärlige ledaren Jean-Claude Arnault som slutligen dömdes till fängelse för våldtäkt. 

Smuts har stora likheter med verklighetens kulturprofil och hans konstklubb. 

Boken följer författaren Hélène som får frågan om hon vill medverka i en produktion som sätts upp av det teatersällskap hon en gång tillhört. Hon lever med ett trauma från den tiden. Det var en miljö av maktmissbruk, övergrepp och psykisk misshandel. För att göra upp med det förflutna tackar hon ja. Hélène sveps återigen med i gruppmentaliteten.

Till exempel är hon en av alla som inte säger något när den unga Maria kommer till repetitionerna med blåmärken likt "öar" på kroppen. Sakta blottläggs gruppens hemligheter och kvar står en rad små människor som behöver sona för sina handlingar, även om de har agerat i "konstens namn".

Sällskapet styrs av det maktfullkomliga paret Mikaela och Serner, där den senare bara anas i berättelsens utkanter. Likheterna med verklighetens Forum är många, men författaren har sagt att hon främst skildrar en återkommande miljö inom kulturvärlden. Och det är inte förövaren som intresserar henne, utan systemet som legitimeras och reproduceras av alla inblandade. 

Boken väcker frågor om godhet och ansvar. Ta till exempel Mikaela, hon är på toppen men ändå fast i tillvaron. Har hon makt att bryta sig fri? Är hon offer eller förövare? Elise Karlsson levandegör skickligt den sektliknande atmosfären där människor både konkurrerar och sammansvetsas. Hon undersöker gränslöshetens destruktiva mekanismer. Det är både obehagligt och poetiskt. 

Natur och Kultur 252 s. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar