fredag 9 april 2021

Papegojans hemlighet

 Författare: Mark Wallenius

Uppföljaren till Blixtar och hemligheter (2019) har kommit, den fristående fortsättningen Papegojans hemlighet (2021)! Läsaren får fortsätta följa klasskompisarna Tor, Mika och Katta på Gotland. 

Sedan Tor slutade på skolan och flyttade utan förklaring har allt blivit mycket tråkigare. Dessutom uppstår en splittring mellan Mika och Katta när Katta börjar hänga med Skuggan och helt plötsligt bara bryr sig om att gå på klimatdemonstrationer. Mika känner sig bortglömd och ensam när han varken har Katta eller Tor att hänga med som förr. Men en dag får Mika syn på Tor på skolgården! Det verkar som att Tor är tillbaka men vem är den mystiska mannen som fortsätter att leta efter Tor? Och varför bor inte Tor hos sin mamma längre? 

Precis som i första boken om de tre vännerna händer det mystiska saker sedan Tor började i klassen. Tor verkar besitta någon slags magisk kraft och har en speciell bakgrund; han och hans mamma flyttar runt väldigt mycket, till exempel bor de i en husvagn på en campingplats och Tor får aldrig vara med på några klassfoton. Det är runt Tor som berättelsen tar fart; en papegoja flyttar in i klassrummet, Tor börjar jobba i en falafelkiosk och det är han som får blixtar att slå ner från ingenstans. Men jag gillar väldigt mycket att historiens berättare är Mika, en person med en mer konventionell bakgrund och liv. Genom att Mika är berättaren får läsaren lära känna honom på djupet och genom hans ögon ta del av allt som händer. Papegojans hemlighet är mer fartfylld än den första delen och boken innehåller övernaturliga inslag utan att för den sakens skull närma sig fantasy-genren. Snarare går mina tankar åt att de här böckerna påminner om författaren Ulf Starks barnböcker och jag tror att de passar till en bred målgrupp av mellanåldersläsare, vilket är rätt ovanligt! 

Alfabeta, 160 s.

/ Sofia


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar