onsdag 7 april 2021

Fail

Författare: Mitch Fredriksson

Kattis har alltid drömt om att bli artist och bestämmer sig för att söka till tv-programmet Idol, men auditionen blir ett totalt fiasko och hon sågas skoningslöst av juryn. Kattis berättar inte för någon om hur dåligt det gick för henne utan hoppas att hennes audition inte kommer med i programmet. Men det gör den såklart och katastrofen är ett faktum. Kattis hånas både på sociala medier och i skolkorridoren. Från att ha varit den populäraste tjejen i skolan med pojkvän och många vänner förlorar Kattis allt på kort tid.  Det är som att alla väntat på en anledning att få putta ned Kattis från sin tron. Det är inte heller bättre hemma där pappan hanterar sin besvikelse genom att ignorera henne, förutom när han får sina aggressiva utbrott. Mamman som flyttat till Stockholm har hon knappt kontakt med.

Det enda Kattis vill är att få tillbaka sitt liv och att de som gjort henne illa ska få sota för det: Johanna, som försöker ta både hennes vänner och pojkvän ifrån henne. Och idoljurymedlemmen Billie, som är orsaken till att allt blev som det blev. Kattis blir alltmer besatt av hämnd till varje pris, men i den desperata jakten efter upprättelse blir allt bara värre och värre. Och kanske är Kattis inte bara är ett oskyldigt offer.

Fail är en lättläst bok med ett rappt tempo om hierarkier, svartsjuka och psykisk ohälsa. Kattis är en rätt osympatisk person som man ändå känner någon slags sympati för. Man vill många gånger som läsare säga åt henne att backa och lugna ner sig, men jag tycker samtidigt att det är uppfriskande att läsa en roman ur en sådan karaktärs perspektiv. Jag tror också att detta grepp kan öppna upp för intressanta tankar och diskussioner. Passar för högstadiet och gymnasiet. 

Rabén & Sjögren, 325 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar