tisdag 14 januari 2020

Drömlaget

Författare: Alan Gibbons
Illustratör: Chris Chalik

Cairo, Hamza, John-Joe, Tomasz, T.J spelar fotboll i samma lag. De spelar i East End United. Det är match och laget möter Red Star. Men det går inte så bra. De ligger under med 3-1 och Cairo försöker få alla att passa till honom. Cairo är lagkapten och anfallare, lagets bästa spelare, ibland -  men inte alltid. Han tappar lätt humöret och vill inte gärna försvara eller passa.

DrömlagetAyo, deras tränare, säger ofta att de måste spela som ett lag och att Cairo måste tänka på humöret. Ayo ber hela laget att fundera över vad som är en bra fotbollsspelare. Ta reda på mer om era favoritspelare, inte bara moderna spelare, läs om fotbollens historia, säger Ayo till laget.

Laget går ner till biblioteket tillsammans och ber bibliotekarien ta fram böcker om fotbollshistoria. På biblioteket läser de om Pelé och Cruijff, om ord som spelglädje och totalfotboll. Hur kan de skapa det, frågar de sig.

Alla är med i diskussionen och de jämför olika spelstilar och pratar om hur hela laget kan gå vidare. Laget bestämmer sig för att se om de kan bli bättre, tillsammans. Snart är det match igen. Hur ska det då gå?

Det här är en spännande bok om livet på fotbollsplanen, spänningen i att tävla, lagspelet, samarbetet, att öva för att bli bättre. Det är riktigt roligt att få en inblick i taktiken bakom spelet, att få se att alla har olika roller att spela, om hur spelarna ger och tar.

Boken varvar fakta om fotbollspelare med berättelsen om Cairo och laget East End United. Det är intressant att läsa om hur relationerna i laget utvecklas och de förändringar personerna i boken genomgår. Spelarna utvecklas och träder fram på olika sätt i laget. Alan Gibbons har skrivit en del böcker om fotboll och vänskap tidigare.

I Alex författarlexikon, en databas som Lunds kommun prenumererar på, går det att läsa mer om hans författarskap. Han är en engelsk författare som skrivit över 60 barn- och ungdomsböcker.

Boken passar låg- och mellanstadiet.

Berghs, 60 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar