onsdag 15 januari 2020

Allt ska brinna

Författare: Sofia Nordin
Jag har läst det mesta Nordin har skrivit men denna är utan tvekan den bästa enligt mig!

Redan i bokens början förstår vi att något hemskt har hänt men vi vet inte vad eller om det är för sent att rädda. Agnes, som är bokens huvudperson är på väg till vindskyddet som var hennes och bästa kompisen Minnas ställe. Med sig har hon tre flaskor tändvätska och när hon tänder eld på vindskyddet undrar man vad som kan lett fram till denna handling.

Agnes och Minna har varit oskiljaktiga sedan mellanstadiet och med Minna i täten har de aktivt protesterat mot diverse orättvisor i skolan och samhället. Minna är alltid otålig, är engagerad och vill förändra, har höga toppar men rasar snabbt och Agnes kämpar dagligen för att hänga med och hämta upp hennes turbulenta mående. Som läsare lider man med Agnes och man förstår hur svårt det kan vara att orka finnas där för en kompis som faktiskt mår dåligt. Priset för Agnes blir högt och frågan är om hon kan hjälpa sin vän innan det är för sent?

Genom Agnes berättande kommer läsaren nära inpå deras vänskap och innersta känslor, man känner Agnes oerhörda frustration att inte orka, hinna med eller förstå sin vän, det är som om hon har henne inom räckhåll hela tiden men inte lyckas komma ikapp vad hon än gör. Det är hjärtskärande och fint på samma gång och man känner så för karaktärerna! Nordin fångar läsaren från första sidan och även om man anar katastrofen blir man ändå golvad när den kommer.

Passar högstadiet och uppåt.
Rabén & Sjögren, 239 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar