måndag 23 september 2019

Hon den roliga

Författare: Alba Mogensen

En sommarmorgon vilken som helst, efter en rolig festnatt, blir Joan påkörd av en Volvo på landsvägen där hon skulle ha tagit bussen hem till Malmö. Hon är bara några centimeter från att dö får hon höra. Hon ska vara väldigt tacksam att hon lever får hon höra.

I början är det sjukhus, smärtstillande, alldeles för många stygn, kryckor och hälta. Långsamt börjar kroppen återhämta sig, men vad är kvar av Joan, "hon den roliga", den som alltid ville dricka en öl till på festerna? Är hon bara "den som nästan dog" nu?

I lägenheten i Malmö finns också Maccen, Joans bästa vän. Han har förberett sig för att ta hand om Joan när hon kommer hem från sjukhuset och vill vara där för henne. Men hur lätt är det att bli vårdare åt sin kompis? Hur lätt är det att stanna i lägenheten bakom fällda persienner med en linkande illaluktande kropp när sommaren och livet pågår utanför? Och hur förskjuts balansen mellan kompisar när den ena nästan dött och den andra har mer vanliga problem, de kanske inte riktigt räknas nu+ Ett nät av lögner växer mellan de två bästisarna, just när de egentligen skulle behöva varandra som mest.

Alba Mogensen är journalist och bosatt i Malmö. Hon den roliga är hennes romandebut. Det är en bok som passar utmärkt på gymnasiet och lika väl hade kunnat ges ut som unga vuxna-bok. Språket är klart och vackert och det är en berättelse man sugs in i och läser snabbt och med nöje, trots den tunga frågorna om varande, vänskap, sorg, liv och död den behandlar.

Wahlström och Widstrand, 267 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar